2007-04-29
Passio
Som del av Tribeca-filmfestivalen som pågår just nu har festivalledningen fixat en "once-in-a-lifetime event", som Village Voice uttryckte det: man lyckades organisera en visning av Paolo Cherchi Usais (första) film Passio. "Lyckades organisera?", tänkte du (okej, jag vet att du inte tänkte det, men häng på ändå nu). Ja, detta är nämligen inte en vanlig film; Passio är 74 minuter av bilder på celluloid, projicerade till Arvo Pärts Passio Domini Nostri Jesu Christi secundum Johannem, eller enklare uttryckt: Pärts Johannespassion. Och detta är inte musik som ligger på ljudspåret - nej, Usai låter filmen visas endast om musiken framförs i stunden!
Han satte ihop dessa bilder - obehagliga, hemska och starka bilder - i över sex år. Sedan gjordes ett negativ; den mest värdefulla komponenten av en film. Från negativet gör man visningskopior (som alltså är positiv-kopior och inte kan användas på samma sätt som negativet), man scannar det för att göra DVD-utgåvor, det ligger helt enkelt till grunden för allt. Alla former av film du ser härstammar från negativet på ett eller annat sätt. Usai tog sitt negativ, tryckte 7 visningskopior - och brände det sedan.
Varför göra något sådant? Därom kan man förstås spekulera; Usai har varit ganska fåordig om det hela, men vad som är klarlagt är att han värjer sig mot den visuella avtrubbning som vi moderna människor genomlider. Josefine är ju inne på nåt liknande, men gällande musik, i sin senaste bloggpost. När min mamma var här nyligen talade vi lustigt nog om just detta; vi besökte The Cloisters, Metropolitanmuseets specialavdelning för medeltidskonst, som ligger i ett medeltida kloster på Manhattans nordvästra spets som flyttats hit från Frankrike (!), sten för sten, av en av Rockefellarna - jag minns inte vilken - för ungefär 80 år sen. Hur som helst, vi gick inne i klosterrummen och tittade på de makalösa träsnidningarna, enhörningsdraperierna, ikonerna - och vi talade om vilken oerhörd kraft dessa bilder måste ha haft på människor för sisådär 7-800 år sedan; i en tid då människor inte matades med ett ständigt flöde av bilder. Att gå in i ett kyrkrum och se dessa verk måste ha varit en upplevelse som är svår för mig att föreställa mig idag - jag har lärt mig att betrakta, att se, att dekonstruera det jag ser, och att sedan snabbt glömma bort det, utan att ens reflektera över det. Min hornhinna har helt enkelt blivit lite trubbig, kan man säga.
Detta gäller ju inte bara mig. Vi är ett folk som inte längre ser, utan samlar på bilder. När man går på museer ser man nu för tiden många som inte står och begrundar ett verk, utan tar bilder av det med den medhavda digitalkameran! Vi har kanske tappat lite av vår förmåga att verkligen se bilden enbart som bild.
Jag tror det är detta som ledde Usai att göra sin film. Inte bara till innehåll utan även till framförandesform syftar den till att få oss att verkligen se, att inte ta bilden för givet. Visuellt är det en serie bilder, de flesta från 20- och 30-talet, som fungerar på två plan: de behandlar seendet i sig, och de är en parallellhistoria över Jesus sista dagar. I det hänseende som de behandlar seende är de mycket starka - det är flimrande bilder, återkommande, vissa enbart sekundlånga, med passager av svart emellan. Bilder som, enligt Usai, ska belysa vårt "kollektivt förträngda minne". Bilder som jag, om jag stötte på dem i ett annat sammanhang, kanske skulle se på, sedan röra mig vidare, och glömma. Det tilläts jag inte här: de återkom, de sammansattes med musiken på ett sådant sätt att jag tvingades se dem, verkligen se dem. Inte begrunda, inte analysera, bara se. Det handlar inte om nåt så enkelt som att bara upprepa dem, förstås - några av de starkaste bilderna fladdrade förbi mycket snabbt för att aldrig återkomma. Men sättet de placerades, i just de ögonblick i musiken (självklart mycket exakt uträknat) de visades, gjorde ett ibland oförklarligt starkt uttryck.
Detta handlade också om var de visades. Jag sade ju att Usai hade bränt negativet. Han gjorde detta för att omöjliggöra biografdistribution eller DVD-kopior av filmen. Han vill inte att man ska kunna se den hur som helst - något helt i linje med tanken om den utslitna bilden. Eftersom filmen bygger på Pärts Johannespassion, valde man istället den plats som föll sig naturligt, eftersom Usai kräver att en orkester och kör ska finnas på plats: New York Cathedral of St. John the Divine - Johanneskatedralen. Vilket också är världens största katedral (jo, faktiskt)! Och som ligger på 110e gatan och Amsterdam Avenue - alltså ungefär 5 minuters promenad från mig.
I denna oerhörda byggnad hängde man upp en gigantisk filmduk, och satte ungefär 1000 trästolar på golvet. Effekten av att se dessa bilder, med denna musik (Pärt är ju så oerhört bra, och framförandet var helt suveränt), på denna plats, var som en knytnäve i magen, men på ett bra sätt förstås. Tor jag. För första gången på länge, mycket länge, kände jag att jag bara tog in bilder, rätt in - trots det paradoxala i att de alla var konstruerade för att dra uppmärksamhet just till seendet som företeelse. Det var en oerhörd upplevelse, liknande ingenting annat.
Filmen och konserten gjordes för övrigt möjlig inte enbart av festivalledningens godhet. Detta är ett sånt mastodontprojekt att inte ens Bobby DeNiros festival kan styra upp allt själva.
Det hela möjliggjordes av en äldre man - en mycket, mycket rik man (som valt att förbliva anonym) - som såg filmen i ett tidigt arbetsstadium, när Usai fortfarande klippte och arbetade med en CD-inspelning av musiken. Mannen blev så tagen av vad han såg att han beslöt sig för att finansiera dess framförande som en gåva till sina två söner, som bor i New York. En fin present minsann - som även kom mig tillgodo!
Jag tänker igen på Josefines bloggpost, och på en annan sak som hände när min mamma var här. Hon hade funderat på att äntligen köpa en mp3-spelare, och vi skulle till jätteaffären B&H för att leta efter en lämplig modell. Men i sista sekunden ändrade hon sig, hon ville inte ha nån spelare längre. Dels, sade hon, värdesatte hon det som man ibland av dumhet avfärdar som "tystnad", men som förstås inte är tystnad alls; och dels ville hon inte komma på sig själv med att slentrianlyssna på musik hon tycker om. Jag förstår precis vad hon menar, men jag har inte karaktär nog att trycka på STOP. Men min mamma vill inte banalisera sitt lyssnande, och Paolo Cherchi Usai vill inte banalisera sitt seende. Lite avundsjuk är jag.
2007-04-25
Absolute Reggae 2007
Annars kan också meddelas att sommaren har kommit! Igår var det 27 grader, och svetten rinnner lika ymnigt som regnet för bara en vecka sedan. Körsbärsträden slog ut i förrgår och det är sakura paradise här. Nu ska jag ut och leka.
2007-04-07
stor stad/liten värld
Ungefär trettio minuter senare skulle vi gå till en lägenhetsfest. På väg ut ur baren ser jag plötsligt ett ansikte jag inte sett på fyra år och en världsdel - Zoe, en tjej jag kände i Prag. "What the fuck..???" muttrade vi båda förvånat medan vi försökte lista ut om det verkligen var vi eller ej - vilket det ju var. Zoe är verkligen assoft, det är grymt grymt kul att hon är i New York! Vi ska leta upp den bästa tjeckiska ölen och åka skateboard längs memory lane snart.
Sedan gick vi till sagda lägenhetsfest, där jag snackade med en portugisisk tjej. Det visade sig efter ett tag att hon var barndomsbästis med min kompis Ana Luísa (som alltså inte bor här utan i London), något som vid det laget knappast förvånade mig alls - det var en sån kväll helt enkelt. Jag blev till och med lite besviken när det slutade där och inga kusiner till Morgan eller Gustavs gamla lågstadiefröken dök upp ur en buske.
Oh well... om några timmar kommer mamsen! För övrigt har jag två snabba biotips: Red Road, som är helt outstanding, och Grindhouse som nog är askul om man är småberusad. Eller alltså, den var redan kul i nyktert tillstånd, men det är helt klart en film som går bra ihop med ett par stratosfaros... Zombies, mördarbilar, kulspruteben och Kurt Russell. Word.
Nu måste jag snart röra mig ut till Newarkflygplatsen. L8r h0miez!
...OOOOOO--oh. Nevermind.
The Department of Buildings says that 86 Bedford Street, aka the building that houses the pub and former speakeasy during the Prohibition era, is secure as contractors have "contractors shored up the building". A construction crew was doing interior work at Chumley's - without a permit - and a chimney collapsed, imperiling the wall and causing residents in the building and nearby to be evacuated.
The broker representing the building owners tells the NY Times Chumley's will reopen in 30-60 days. And everyone has been reminiscing about the pub's history, but we found this WNYC piece telling:
REPORTER: The onetime speakeasy dating back to 1922 was a favorite among writers such as John Steinbeck and F. Scott Fitzgerald. Thomas Hoover lives across the street from Chumley's and is a writer himself.HOOVER: I moved to the Village 30 years ago because of all of the literary tradition. Only I didn't realize that was another generation ago. There's nothing now but T-shirt shops where there used to be these cafes of people writing great American novels. So I got here a little bit late.
2007-04-06
Just i detta nu: NOOOOOOOO...
April 6, 2007
Is Chumley's Being 86'd By Unstable Wall?
Chumley's, the famous former speakeasy in Greenwich Village, is in danger of collapsing. One of the building's walls at 86 Bedford Street became unstable and the FDNY was dispatched to the scene. The wall was considered to be "compromised" and apparently people were evacuated from surrounding buildings.
In Curbed's breaking coverage, tipster suspects the building may be torn down completely. There was also this comment:
I was at the CB 2 meeting about a month ago where architects representing the owners of 86 Bedford basically begged the the board to let them replace the facade immediately, claiming it was in danger of imminent collapse. The owner of Chumley's and a rent-controlled residential tenant voiced protests, claiming it was all a ruse to kick them out of their sweet leases. Looks like they were wrong.The Department of Buildings and Con Ed are on the scene.
Update:
Someone from the scene sends us the above photo and tells us, "Chumleys has begun to fall down again. The are going to tear the building down now."
Photograph of 86 Bedford Street by wallyg on Flickr
2007-04-04
"kanske en regnbåge också..."
Så vi gick till New York Public Librarys bildavdelning - en hel våning fylld med så många bilder av allt man kan föreställa sig att man blir alldeles matt (de hade fyra tjocka mappar bara för "aardvark"). Jag satte mig vid ett bord, Eleonor vid ett annat, och sedan började vi leta bilder. Avdelningen "prints" bestod av ungefär 50 tjocka mappar med kanske 100 bilder var... håhåjaja. Bara att sätta igång. Efter lite mer än tre timmar hade jag en liten hög med riktigt fina bilder utplockadem och jag drog mig bortåt Eleonors bord för att visa henne och fråga vad hon tyckte. När jag närmade mig bordet märkte jag dock att hon satt försjunken över en helt annan sorts bilder än gamla etsningar. Framför henne låg utspritt massvis med färggranna bilder på... snäckor. Jag slog mig ned.
INT. PUBLIC LIBRARY - DAY
GABRIEL (28) går fram till ELEONOR (85), som sitter vid ett arbetsbord. Gabriel har en hög med svartvita gamla etsningar med sig, Eleonor sitter vid en hög med bilder på färgsprakande snäckor.
Så, här är mina etsningööööhh...
ELEONOR
Snäckor! Snäckor, Gabriel!
GABRIEL
Va...?
ELEONOR
Snäckor! Titta på dem. Jag vill ha snäckor. Ja, ja det vill jag. De är... de är ett mysterium, de är som en kvinna. Som en kvinna, Gabriel, men också som en annan värld, något bortom det vi kan ta på, bortom sådant som vi kan se på, röra vid, höra och förstå. Jag är så trött på empiricism!
GABRIEL (förvirrad)
...heh...?
ELEONOR (forts.)
Empiricism, Gabriel, empiricism! Vi tror att vi kan mäta allting idag, men det kan vi inte! Det går inte! Den här snäckan (Eleonor viftar med en färggrann helsida av nån rödblå australiensisk snäcka), den visar det. Den lyfter från sidan, Gabriel. Den lyfter från sidan.
GABRIEL (nervöst)
...Jaha... men, men menar du alltså att... öh... vaddå, vill du ha snäckor på hela sidan, eller bara en snäcka, eller--
ELEONOR (avbryter)
Jag vet inte! Jag vet inte. Inte än. Men jag vill ha snäckor. De symboliserar allt som är viktigt med vår organisation. Och inte bara snäckor!
GABRIEL
...Nähä..?
ELEONOR
Nebulosor! I rymden! Och virvlar i vatten - det är precis samma sak!
Gabriel gör ett tappert försök att hänga med.
Jahaa, du menar spiralformen? Ja, OK, snäckor, och nebulosor, och virvlar och tornados och--
ELEONOR (avbryter)
Nej! Inte tornados! Inte tornados. De är dåliga. Snäckor och nebulosor. Och kanske... kanske snöflingor.
GABRIEL
Ja-ha...
ELEONOR
Ta de här bilderna. Arkivera dem, scanna dem, skicka till mig. Vi kommer behöva fler.
Ja, så det var bara att stoppa tillbaka alla etsningar och traska hem med en tjock mapp hemlånade snäckbilder som ska scannas och arkiveras. Snart: enhörningar och delfiner!