2007-02-21

storebror ser dig... från sitt luftskepp



Ni har säkert inte hört om det, men det har varit mycket ståhej i New York de senaste månaderna över ett domstolsfall gällande New York-polisens videoinspelnings(o)vanor. Kort sammanfattat är det så här: det började läcka ut mer och mer att polisen här videofilmar, tja, en hel del. Små dolda "lip stick cameras" som poliser hade fästa vid sina uniformer spelade in mycket material under demonstrationer och liknande. Och det var där det började gå haywire - många civilrättsgrupper menade att det var olagligt att spela in bildmaterial när inga brottsmisstankar förelåg - och förra veckan fick de rätt av domare Charles S. Haight Jr., som just menade att polisen har rätt att videofilma aktiviteter som misstänks vara brottsliga, men att de aldrig får dokumentera politiska sammankomster eller yttringar (läs: antikrigsdemonstrationer) enkom för ansiktsdokumentationens skull.

Så i kölvattnet av detta har nu en videosnutt släppts, som visar hur NYPD filmade demonstranter under den augustivecka 2004 när republikanerna hade sitt konvent i NY. Jag minns det väl - jag och Carmen hade just flyttat hit, och det var mycket ståhej - inklusive en gigantisk demonstration med flera hundra tusen deltagare (kanske minns ni - jag tror det rapporterades flitigt om det i Sverige också). Så anyway, de augustidagarna var det mycket... livat i staden hela tiden; varje dag hade en ny demonstration eller stödkonsert eller nåt. Och då filmade polisen som vore de Stanley Kubrick som tvingade till sig 127 tagningar av Shelley Duvall när hon skriker! Kameror överallt, tusentals timmars material... självklart blir folk apeshit över sånt här, då amerikaner inte gillar att vara övervakade (eller så kanske de gör det, eftersom de väljer presidenter som ratificierar övervakningsplaner av orwellianska mått).

Anyway, så nu till poängen med denna post: videosnutten! Den är filmad från en zeppelinare (!) och visar hur polisen filmar några folk i central park som lägger sig ned och stavar "NO" med sina kroppar, sedan glider den över till att filma några tjejer som ligger och solar och uppenbarligen inte har något alls med det hela att göra. Det hela ser faktiskt rofyllt ut... tja, förutom det där krigs-siktet i kameran, som får det att se ut precis som de där snuttarna man sett av irakiska byggnader precis innan de sprängs i luften av en missil. Men det guppande luftskepet får uppenbarligen många att bli glada, då man ser hur de tittar upp mot det och ler. Ja, man ser hur de ler. Och sedan händer det: kameran zoomar ut tills man är uppe över halva jämra Manhattan! Det är en så bisarr zoom så det är helt stört! Enemy of the State! Det hela görs möjligt av NYPDs nya BlimpCam (R), som utvecklats av Fuji. Jag har aldrig sett nåt liknande. Sen glider luftskeppet iväg ner till Union Square och filmar några fler demonstranter där. Det är verkligen värt att se hela snutten, om inte annat så bara för att inse hur mycket storebror faktiskt kan se. Gulp!

Videosnutten finns här.

3 kommentarer:

Andrea Reuter sa...

Det är fan heeelt otroligt! Enemy of the State, poe riktigt. Jag vill ha en sådan där kamera. Och ett flygplan att filma över. Och vara i New York. Ja, du förstår.

Gabriel sa...

Jag förstår precis.

Johan Ingerö sa...

Sluta upp med dessa antimaerikanska aktiviteter.

"It is the soldier, not the reporter, who has given us freedom of the press.

It is the soldier, not the poet, who has given us freedom of speech.

It is the soldier, not the agitator, who has given us the freedom to protest.

It is the soldier, who salutes the flag, who server beneath the flag, whos coffin is draped by the flag, who gives that protester the right that he abuses to burn that flag."

- Zell Miller, Democrats for Bush

:)