2007-03-18

Alarm will sound!

"SATAN! WE BANISH YOU FROM THIS TOWN!"
"Oooioooo-SaaaAATAN! Ooooohh"
"I am the mayor - BEGONE SATAN - of a small town... in Florida!"
"We banish you! We are a small town, only 2.4% latino, and most of us are protestant. WE BANISH YOU! We have a small... bakery."

Dessa rader sjöngs, med stor övertygelse, av Alarm Will Sound - ett fantastiskt band som Audrea i all sin klokhet köpt (snorbilliga studentpris-)biljetter åt oss att gå och se i Carnegie Hall idag! Jag hade aldrig ens varit i Carnegie Hall, så det var roligt bara det - men det viktiga var ju denna fantastiska orkester (ja, det är en orkester - tekniskt sett i alla fall. I själen är de ett band) som jag bara hört knapphändigt innan. Texten som citerades här ovan kom från verket "Paper Trails", av Stefan Freund - ett nyskrivet tjugo minuter långt stycke om - true story - en borgmästare i Inglis, en liten stad i Florida, som i November 2001 klubbade igenom ett dekret som bannlyste Satan från stadens gränser.

"Satan, ruler of darkness, giver of evil, destroyer of what is good and just, is not now, nor ever again will be, a part of this town of Inglis," Mayor Carolyn Risher says in a proclamation, which was issued on official town stationery. (från CNN, januari 2002)

Gruppen består av nitton musiker som spelar en relativt klassisk instrumentuppsättning med stråkar, bleckblås, slagverk, flygel etc (ja, klassisk förutom deras "hyper marimba", som är en marimba körd genom ett delay och en tubförstärkare).


Förutom ovanstående verk spelade de även utsökta stycken av bland andra John Adams (som jag för övrigt såg i publiken!) MEN, viktigast av allt, de spelade en mängd stycken av Aphex Twin och Autechre!


Den surrealistiska upplevelse som det är att lyssna till Aphex Twin-låtar framförda alldeles perfekt av en klassisk orkester, i Carnegie Hall, låter sig inte fångas i text. Eller om det gör det så kräver det åtminstone en mer begåvad skribent än vad denna blogg har att uppbjuda. Hur som helst, för att ni ska få ett hum om hur det låter postar jag här två musiksnuttar: Dels Aphex Twins originalversion av "4", och dels Alarm Will Sounds version av den.

http://www.last.fm/music/Aphex+Twin/_/4

http://www.alarmwillsound.com/streams/Four.m3u

Då får man också betänka att detta är ett av Aphex Twins mest lättillgängliga verk. Orkestern kastade sig även ut i några av hans mer vansinniga äventyrslåtar, såna som låter som en vaggvisa körd baklänges genom ett hostfilter från ett Rumänskt krigslaboratorium för ljudforskning. Det liknade inget jag någonsin hört - det var alldeles fantastiskt; den bästa konsert jag varit på på flera år. Allt som allt, en mycket bra söndag i en mycket bra stad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja en annan har ju skivan "Alarm Will Sound performs Aphex Twin"
Den följde lixom med när jag drog ner Aphex Twin samlade verk ...
/Samlaren

Anonym sa...

åh..uppdatera!! eller stäng av?

Gabriel sa...

Meh... stäng av själv - eller ännu bättre, starta en egen blogg (vem du nu är). Hrmpf.