2006-04-18

fenomenalt?


Jag har ju nu bott i New York i nästan två år, och då och då (oftast efter någotsånär blöta kvällar) börjar jag försöka förklara för er, kära läsare, varför staden är så bra. Men den är inte alltid det - på vissa sätt är den rent av sopig! Låt oss se varför New York ibland inte håller måttet:

  • De har smält hushållsost på all mat här. Det måste vara den mexikanska styleen som sprider sig. Okej, visst, om man går på Akvavit eller Nobu så slipper man nog osten, men för oss vanliga dödliga som på sin höjd har råd med en dinermiddag när man äter ute så blir det lite tröttsamt att alltid få ett täcke gult klägg på omeletten, eller korven, eller soppan. Om man ber om "no cheese" så tycks det betyda "less cheese" - fenomenet "NO CHEESE" tycks alltför fantastiskt för att ta på allvar.
  • Det är dyrt! Asdyrt! Min lilla låda på typ åtta kvadratmeter kostar mig ungefär 7000 i månaden. Det är helt stört. När väl hyran är betald kan man ju glömma att ha några dollars kvar att roa sig för.
  • Det är förorenat. Som trogna läsare minns så postade jag en undersökning för nån månad sen som visade att NY är USAs smutsigaste stad, och att folk som bor här smaskar i sig typ 20 gånger fler cancerframkallande ämnen i luften än USAs genomsnitt.
  • Staden är invaderad av råttor! Jag har börjat se dem igen de senaste veckorna; feta äckliga monster som springer fram och tillbaka över trottoaren utan att frukta oss människovarelser som traskar fram där. Mycket försiktiga vetenskapliga antaganden säger att det går sex råttor på varje människa i New York - men det är antagligen fler, och definitivt fler på Manhattan.
  • Staden är invaderad av kackerlackor! Alltså seriöst, kackerlackor är antikrist, så är det bara. Och man vet att om man bor i en stad där de gör reklam för "roach motels", alltså kackerlacksfällor, på stora billboards och i tunnelbanan, då är det en stad med kackerlacksproblem.
  • NY är inte längre nåt konstnärsmecka. Se punkt 2; staden har blivit så dyr att alla musiker och konstnärer flyttar nån annanstans och bankirerna och baronerna flyttar in istället. Envisa rykten gör gällande att alla bohemer flyttat till Vancouver (!) eller Seattle - eller San Francisco, men där har de väl alltid funnits.
  • New Yorkare är sanslöst stressade, och ofta otrevliga. Amerikaner är trevliga, inget snack om saken. Men New Yorkare..? New Yorkare har rykte om sig att vara USAs otrevligaste folk, och det finns nog fog för det - det knuffas, gnälls, skriks, gäspas slött hela tiden. Att gå till ett postkontor här är, otroligt nog, en än mer frustrerande syssla än att göra det i Prag, där de skrek obsceniteter åt en på tjeckiska.
  • Folk vill spränga oss i luften. Vi tycks fortfarande vara target #1. Sen i höstas har polisen rätt att genomsöka folks väskor på tunnelbanan utan att ha några egentliga misstankar. De ropar ut terroristvarningar i högtalesystemen hela tiden, och överallt sitter affischer där det står "if you see something - say something!". Om jag verkade paranoid i Stockholm är det ingenting mot här...
  • Det går inte att köpa Staropramen, eller Krušovice, och den Pilsner Urquell som säljs här är helt vattnig och konstig. Det är så sorgligt.
Det kan vara värt att påminna sig om sånt, för att hålla balansen, så att säga. Har jag missat nåt, kära läsare? Skriv gärna en rad om nåt mer som gör NY till en thing of the past. Nu ska jag sova.

1 kommentar:

Johan Ingerö sa...

Bortskämda snorvalp!

Det enda du har rätt i är at ölen är under all kritik. För dina övriga hädelser borde du dömas till livstids Sverigevistelse!